Cauta:
  News  Romania  Religie  International  Avocatura  Finante  Afaceri banci evenimente  Mediu  Social  Social agricultura  
politica  COMUNICAT DE PRESA privind politica

Fiecare dintre noi isi defineste identitatea in raport de istoria sa individuala si colectiva, fata de ceea ce simte si iubeste la grupul sau de apartenenta.

Intrucat toate demersurile noastre se definesc prin valorile dialogului, tolerantei si respectului reciproc, solicitam domnului ambasador ca pe viitor sa adopte o atitudine care sa corespunda pe deplin virtutiilor diplomatiei si sa inceteze orice tip de actiune sau interventie care urmareste sa obstructioneze dreptul cetatenilor romani de origine etnica armana care vor sa simta, sa traiasca si sa se manifeste asa cum le dicteaza propria lor constiinta si istorie personala.

13. 03. 2013 - Consiliul Director al Asociatiei "Comunitatea Armana din Romania"

Orice individ are deplina libertate de a se identifica cu grupul etnic in sanul caruia s-a nascut si ale carui valori si traditii le respecta.

Pentru o intelegere adecvata, ii transmitem domnului ambasador ca noi, armanii, nu vrem sa ne transformam in nimic din ceea ce este strain firii si simtirii noastre de mii de ani, iar singura opozitie pe care noi il invitam sa o manifeste este aceea a dialogului si a dorintei de a ne intelege si a ne respecta pozitiile, in mod reciproc, intr-o maniera benefica si eficienta pentru toti.

Astfel ca orice ingerinta prin care se incalca dreptul membrilor "Comunitatii Armane din Romania" de a se percepe ca avand o origine etnica diferita de populatia majoritara este o grava incalcare a exercitiului democratic si al valorilor pe baza carora s-a constituit societatea moderna si Europa unita.

Asociatia "Comunitatea Armana din Romania" vorbeste intotdeauna numai in numele membrilor sai si nicidecum, nu dorim sa asimilam alte organizatii armanesti sau persoane care isi revendica o alta identitate, dar in egala masura, nu dorim sa fim asimilati cu alte asociatii sau grupuri ce au interese culturale si etnice diferite.

Nu vrem sa intervenim si in niciun caz, sa nu respectam vointa unei persoane de origine etnica armana de a se considera roman, macedonean, grec, albanez sau bulgar. Asociatia "Comunitatea Armana din Romania"(CARo) dezaproba public reactia pe care domnul Viorel Stanila, ambasador al Romaniei in Albania si-a manifestat-o prin mesajul din data de 15. 02. 2013, fata de expunerile organizatiei noastre in cadrul Conferintei internationale stiintifice "Albania si minoritatile nationale, etnice si culturale" organizata de Universitatea Marin Barleti din Tirana, Albania in zilele de 13-14 februarie 2013.

Avand ca tema centrala "minoritatile", Conferinta a supus dezbaterii si statutul aromanilor/armanilor, atat in Albania, cat si in tarile invecinate, iar in cadrul acestor sectiuni a fost reprezentata si Asociatia "Comunitatea Armana din Romania"(CARo).

Demersul stiintific al "Comunitatii Armane din Romania" in cadrul Conferintei s-a inscris in termenii valorilor culturale, politice si institutionale europene, prezentarea noastra fiind conceputa si elaborata sub semnul echilibrului, armoniei si al dialogului.

Cu toate acestea, fara justificare si fara ratiune legitima, participarea organizatiei noastre a starnit reactii publice din partea domnului ambasador Viorel Stanila, pe care le socotim cu totul neadecvate.

Prin actiunea sa, domnul ambasador se erijeaza in oponentul "curentului neoaromanist care urmareste transformarea aromanilor in minoritate nationala in Romania. . . . . . . . . " si care in opinia Domniei sale este "contrar adevarului istoric si lingvistic".

Consideram ca reactia ambasadorului Romaniei in Albania este dovada unei intelegeri limitate a dreptului individului la propria identitate si a mesajului transmis de organizatia noastra in cadrul Conferintei de la Tirana, cu consecinte de neacceptat intr-o societate democratica.

Mesajul comunicat de CARo in cadrul Conferintei amintite nu reprezinta decat expresia dreptului la identitate al aromanilor/armanilor, membri ai organizatiei noastre, care isi recunosc o identitate etnica distincta de majoritate si nu aduce nicio atingere valorilor societatii romanesti si europene.

Dimpotriva, membrii "Comunitatii Armane din Romania" si-au declarat si manifestat intotdeauna si fara rezerve, cinstea de a fi cetateni romani si europeni, proband de-a lungul istoriei si in prezent ca sunt cetateni onesti si loiali ai Romaniei.

Mai mult, asumarea de catre armani a unei identitati etnice distincte a fost si este publica, se circumscrie principiilor respectarii si promovarii identitatii, al diversitatii si al tolerantei, fara ca nici un fel de dezavantaj sa poata rezulta dintr-o asemenea alegere ori din exercitiul drepturilor legate de aceasta.

In acest context, consideram exagerata si lipsita de orice fundament, atitudinea domnului ambasador Viorel Stanila de a interveni in plan intern, solicitand unor institutii si autoritati publice sa adopte o anumita conduita prin care sa ne fie ingradit practic, dreptul constitutional la conservarea si promovarea identitatii etnice specifice.

Aceasta atitudine izvoraste din neintelegerea unor drepturi fundamentale ale omului, precum dreptul la identitate si cel la libera exprimare.

 
politica politica

 
 

 trebuie sa te conectezi mai intai

 
 

Articole 'Fresh'


Articole 'populare'


Alte articole

Comunicat de presa Fundatia |Fotograf nunta|Fotograf botez|POLITICA - 2019 - reportaj.com