Cauta:
  News  Romania  Religie  International  Avocatura  Finante  Afaceri banci evenimente  Mediu  Social  Social agricultura  
politica  Personalul insuficient pregatit politica

Introducerea unor conditionari pentru ca firmele de consultanta sa fie platite doar in conditiile in care proiectul este eligibil iar tarifele practicate sa reflecte performantele lor constituie o alta masura in vederea imbunatatirii randamentului acestor firme.

In ceea ce priveste reducerea birocratiei este recomandata convenirea intre Guvern si Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene, Asociatia Municipiilor, Asociatia Primariilor si Asociatia Comunelor a agendei privind simplificarea si debirocratizarea, in concordanta cu rapoartele adoptate in Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European. La aceasta masura se poate adauga sprijinul, atat din partea administratiei centrale, cat si din partea bancilor in ceea ce priveste latura de cofinantare si in ceea ce priveste elementele de garantare a prefinantarii. In acest sens, s-ar putea construi cu sprijinul autoritatilor nationale si locale, o baza de date cu aceste proiecte la nivelul fiecarei Agentii de Dezvoltare Regionala din Romania.

Studiul "Cartea alba a capacitatii administrative - absorbtia fondurilor europene de catre comunitatile mici si mijlocii" s-a desfasurat in perioada 4 februarie - 23 februarie 2009, pe un esantion de 874 de primarii, reprezentativ pentru unitatile administrativ teritoriale mici si mijlocii din Romania, cu o eroare de +/-2,9%. . Mai mult, experienta europeana confirma faptul ca acolo unde guvernele au initiat si implementat aceasta reforma, tarile respective au avut nu doar o crestere a capacitatii de absorbtie, dar si o accentuata reducere a decalajelor cu alte regiuni europene" a declarat europarlamentarul Victor Bostinaru.

Conform rezultatelor studiului, pe langa lipsa personalului instruit si capacitatea bugetara slaba a administratiilor locale, obstacolele birocratice importante, culegerile de norme prea voluminoase si greu de inteles, reglementarile privind cofinantarea lipsite de transparenta, sansele mici pentru schimbul de experienta dintre sustinatorii proiectelor, precum si posibilitatile nedezvoltate de coordonare interregionala isi pun amprenta asupra capacitatii administrative de a gestiona orice fel de proiect.

Studiul capacitatii administrative a urmarit obtinerea urmatoarelor date de la cei chestionati: (1) cunoasterea propriu-zisa a fondurilor disponibile, (2) identificarea capacitatii resurselor umane din cadrul unitatilor administrativ teritoriale (UAT) de a gestiona obtinerea fondurilor, (3) remuneratia personalului desemnat pentru obtinerea fondurilor, (4) existenta unor programe de pregatire a personalului pentru obtinerea acestor fonduri, (5) existenta unor resurse financiare locale care sa sustina astfel de programe, (6) relatia dintre UAT si firmele private de consultanta in domeniul obtinerii fondurilor comunitare, (7) capacitatea de cofinantare a proiectelor aprobate, (8) identificarea cazurilor in care s-au implementat astfel de proiecte, (9) principalele piedici in calea elaborarii, finantarii si implementarii unui proiect, (10) modalitatile prin care pot fi promovate informatiile referitoare la fondurile europene.

Conform recomandarilor studiului, demararea reformei regionale ar putea sa inceapa cu un act normativ referitor la instituirea functiei de Guvernator/Prefect Regional care sa asigure coordonarea politicii de dezvoltare regionala in interiorul regiunilor de dezvoltare. Europarlamentarul Victor Bostinaru, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European, a lansat studiul "Cartea alba a capacitatii administrative - absorbtia fondurilor europene de catre comunitatile mici si mijlocii". Tipul esantionului este probabilist, stratificat pe baza datelor oferite de recensamantul din 2002, format din 32 de straturi rezultate din intersectia a 8 zone geografice cu 4 tipuri de localitati urbane si rurale. Cu un esantion de 874 de primarii, reprezentand la nivel local peste 7 milioane de locuitori din Romania, studiul reprezinta primul demers de cercetare de mare anvergura pentru identificarea problemelor cu care se confrunta actorii locali in procesul de absorbtie a fondurilor europene Datele au fost prelevate cu ajutorul unui chestionar trimis prin fax sau e-mail, primariile selectate sa participe la cercetare fiind alese prin pas statistic, din 5 in 5, dintr-o lista care cuprindea toate unitatile teritorial administrative care se incadrau in categoria mici si mijlocii.

Studiul este disponibil integral pe site-ul europarlamentarului Victor Bostinaru la acest link: http://victorbostinaru. ro/Studiu. zip (aproximativ 28 MB) sau intr-o varianta interactiva la acest link: http://victorbostinaru. ro/studiu/

Victor Bostinaru este europarlamentar PSD, membru al Comisiei de Dezvoltare Regionala si al Comisiei de Petitii din cadrul Parlamentului European.
Si nu in ultimul rand, se recomanda identificarea si promovarea exemplelor de buna practica si a proiectelor de succes din Romania.

 
politica politica

 
 

 trebuie sa te conectezi mai intai

 
 

Articole 'Fresh'


Articole 'populare'


Alte articole |Fotograf nunta|Fotograf botez|POLITICA - 2019 - reportaj.com