Cauta:
  News  Romania  Religie  International  Avocatura  Finante  Afaceri banci evenimente  Mediu  Social  Social agricultura  
politica  Principalele subiecte de dezbatere politica

Estimam ca rata de inlocuire a pensiei publice va scadea la 24% in anul 2032 si va ajunge la 15% in anul 2042", a afirmat aceasta. Primul, pensiile private sunt o importanta resursa financiara pentru investitiile pe termen lung si pentru sustinerea economiei Romaniei. Dupa calculele noastre, pensia publica reprezinta in prezent 36% din ultimul salariu si acest procent va descreste semnificativ in anul 2032, cand prima cohorta semnificativa din «generatia decreteilor» (termenul se refera la cei nascuti dupa intrarea in vigoare a unui decret emis in 1966 prin care fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu a interzis avorturile, n. r. ) va intra in plata pensiei. In al doilea rand, pensiile private sunt un intrument important pentru economisire si pentru promovarea inclinatiei spre economisire la nivel individual de care romanii au nevoie", a spus Negritoiu.

El a adaugat ca ASF sustine si dialogheaza permanent cu institutiile participante la sistemul pensiilor private. "Vom continua sa credibilizam pensiile private, vom continua sa acordam atentia necesara participatiilor la acest sistem si obtinerii unor randamente convigatoare, normale la nivelul pietei, mai ales in raport cu siguranta pe care trebuie sa o asiguram", a mai spus seful ASF.
Prezent la eveniment in calitate de lector, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Ion Giurescu, a subliniat buna functionare a sistemului de pensii private si faptul ca acestea sunt un vector de stabilitate al pietei financiare non-bancare, care nu au produs scandaluri sau pagube participantilor in ultimii opt ani: "Nu suntem foarte vizibili pe piata si acest lucru se datoreaza faptului ca lucram foarte bine. Daca nu am fi functionat bine, am fi fost foarte vizibili, lumea ar fi stiut de noi, ce probleme avem, ce s-a intamplat, unde este rau. Conform declaratiilor presedintelui Casei Nationale de Pensii Publice, Ileana Ciutan, 800. 000 de tineri au fost repartizati aleatoriu la fondurile de pensii pentru ca ei nu au optat.

Intrarea in plata a primilor pensionari din "generatia decreteilor" va reduce pensia acordata de stat de la 36% din ultimul salariu, in prezent, la 24% in anul 2032, a declarat presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Raluca Tintoiu. "APAPR a facut un studiu in anul 2012 si a incercat sa previzioneze evolutia pensiei publice si modul in care fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) o suplimenteaza pe aceasta. Fondurile de pensii detin 11% din titlurile de stat ale Romaniei. Prin seria de conferinte Mediafax Talks (www. mediafaxtalks. ro), oamenii de afaceri au la dispozitie un forum de dezbatere despre subiecte si probleme arzatoare, precum si o modalitate de dialog cu autoritatile.
Nu se pune problema nationalizarii pilonului II de pensii private obligatorii". Fiind insa un sistem care nu a creat probleme, unde nu s-au intamplat falimente, nu s-a plecat cu banii participantilor, lumea nu stie de acest sistem"
Ministrul Rovana Plumb a mai spus ca rata somajului este de 6,71% in Romania (fata de 12% in zona euro) si a declarat ca la sfarsitul lunii septembrie in Revisal erau inregistrate 5. 700. 094 contracte de munca active.

Lipsa informarii in privinta pensiilor private este mare, mai ales in randul tinerilor. De asemenea, Rovana Plumb a dezvaluit si finalizarea proiectului de act normativ care reglementeaza modul in care se va face plata pensiilor private din Pilonul II si faptul ca asteapta avizul de la Ministerul Finantelor: "Proiectul este in analiza la Ministerul de Finante si asteptam avizul Ministerului de Finante".

Intr-o interventie video inregistrata, presedintele ASF, Misu Negritoiu, a afirmat ca aparitia pensiilor private constituie cea mai profunda reforma care a avut loc in ultimii 10 ani. "In sprijinul afirmatiei mele vin cu doua argumente. Infiintata in 1991, compania Mediafax face parte din Mediafax Group si are peste 2. 000 de clienti din mass-media, sectorul public si cel de afaceri. In acelasi timp, aceasta a anuntat si majorarea salariului minim brut cu 75 lei din ianuarie 2015, ajungand astfel la 975 lei. Printre produsele si serviciile Mediafax se numara fluxuri zilnice de stiri si fotografie de presa, inregistrari audio cu declaratii si interviuri in exclusivitate, servicii de monitorizare de presa si de distributie de comunicate de presa, anuare de specialitate, continut multimedia pentru telefonia mobila. Ea a adaugat ca Pilonul II, lansat in 2008, incearca sa suplimenteze veniturile viitorilor pensionari si, conform calculelor asociatei, sa aduca un plus de 10% in rata de inlocuire, respectiv o treime din pensia publica pe care statul o va acorda viitorilor pensionari.
Potrivit datelor APAPR, sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) detine active de 4,25 miliarde de euro. "94% din investitiile efectuate de fondurile de pensii au efectuat plasamente in Romania, cu un profil de risc redus, respectiv 75%-80% in instrumente cu risc scazut. Din 2007, Mediafax se adreseaza in mod direct si consumatorilor finali, nu doar sectorului business, prin www. mediafax. ro.

Despre Mediafax Talks

Mediafax organizeaza, incepand din 2006, evenimente de business care vin in completarea informatiilor de afaceri oferite zilnic companiilor. Activele celor doua sisteme se situeaza in jurul cifrei de 4,3 miliarde de euro.

Conferinta a fost moderata de Cristian DIMITRIU, director editorial Mediafax Group.

Mai multe detalii si agenda evenimentului Mediafax Talks about Private Pensions le puteti gasi pe website-ul: http://www. mediafaxtalks. ro/category/private-pensions-2014

Despre Mediafax

Mediafax este cel mai mare furnizor de informatie generala si de afaceri din Romania. Agentia de presa Mediafax, in parteneriat cu Autoritatea de Supraveghere Financiara si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, a organizat conferinta Mediafax Talks about Private Pensions - editia a V-a, care a avut loc luni, 13 octombrie 2014, incepand cu ora 10. 00, in Bucuresti, la hotelul Radisson Blu, sala Atlas.

Agentia de presa Mediafax a fost, prin conferintele Mediafax Talks, un promotor si un sustinator al pensiilor private in Romania inca de la lansarea Pilonului II, in ideea dezvoltarii unui sistem complementar celui de stat care sa ofere atat beneficii suplimentare pensionarilor, cat si sa reprezinte un element important pentru dezvoltarea pietei de capital si a economiei romanesti.

In aceste conditii, cea de-a cincea conferinta Mediafax Talks about Private Pensions a reprezentat evenimentul de referinta al toamnei pentru toti cei implicati in domeniul pensiilor private, care a evidentiat inca o data rolul pensiilor private in Romania si ce mai trebuie facut in viitor.

Evenimentul s-a constituit intr-un dialog interactiv intre reprezentanti ai Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, ai BNR si ai societatilor financiare implicate in piata pensiilor private, directori de HR din marile companii romanesti, experti si consultanti, avocati, brokeri, presa generalista si cea de specialitate.

Alaturi de Rovana PLUMB - ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, au fost prezenti in calitate de lectori: Adrian VASILESCU - Consilier al Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei; Ion GIURESCU - Vicepresedintele ASF, sectorul Sistemului de Pensii Private, Raluca TINTOIU - Presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Crinu ANDANUT - Vicepresedinte, APAPR si Ileana CIUTAN - Presedinte, Casa Nationala de Pensii Publice.

Temele principale de discutie abordate la conferinta Mediafax Talks about Private Pensions au vizeazat rolul social al Pilonului II si III in sistemul national de pensii, rolul pensiilor private in asigurarea stabilitatii fiscale a Romaniei si in economia tarii, precum si modalitati pentru a incuraja dezvoltarea acestora, performantele de pana acum si provocarile viitoare in acest sistem, contributia fondurilor de pensii private la dezvoltarea pietei private de capital, dar si experientele altor tari europene si comportamentul fondurilor de pensii private in materie de etica, securitate si garantii pentru beneficiari.

Conform Ministrului Muncii, Rovana Plumb, Guvernul face o analiza a sistemului privat de pensii cu asistenta bancii mondiale, insa se va merge pe sistemul multipilon si nu se pune problema nationalizarii Pilonului II de pensii private: "Mesajul Guvernului este ca mergem pe un sistem multipilon. De asemenea, fondurile de pensii private detin plasamente de 700 milioane de euro pe piata de capital si asigura peste 10% din lichiditatea medie a Bursei de Valori Bucuresti, avand un rol crucial in succesul ofertelor publice recente", a spus presedintele APAPR. Potrivit datelor asociatiei, randamentul mediu anualizat al Pilonului II se situeaza la 11,2% de la momentul lansarii, in mai 2008.
Sistemul de pensii private facultative (Pilonul III) a fost lansat in mai 2007, iar cel al pensiilor private obligatorii (Pilonul II) cu un an mai tarziu.

 
politica politica

 
 

 trebuie sa te conectezi mai intai

 
 

Articole 'Fresh'


Articole 'populare'


Alte articole |Fotograf nunta|Fotograf botez|POLITICA - 2019 - reportaj.com